Pred nakupom vozila za predelavo si odgovorite na 9 vprašanj

/ / Predelave v osebnih vozilih

Pred izbiro si odgovorite vsaj na teh 9 vprašanj, da boste prepričani v svojo odločitev. Najboljša izbira za nekoga ni nujno najboljša izbira za drugega. Vedno prilagodite vozilo vašim potrebam. Opazujte se med svojim delom in si zapisujte, kaj so vaše potrebe in kaj trenutno pogrešate.

1. Ali bo invalidna oseba upravljala vozilo ali je potnik?

Pri upravljanju vozila s strani invalida mora biti kot v običajnem vozilu zagotovljena največja mera zanesljivosti in varnosti ter seveda udobje pri vožnji. Enako velja, če bo invalidna oseba pri vožnji sodelovala kot potnik. Za vgradnjo ročnih komand je dobro, da je okrog volana in ob srednjem stebričku čim več prostora. Pomoč pri speljevanju in elektronska ročna zavora sta lahko v veliko pomoč.

Ročno upravljanje plina in zavore

2. Koliko oseb se bo vozilo poleg invalidne osebe?

Glede na število oseb se nato najbolj učinkovito razporedi prostor v vozilu, da je to varno in udobno za vse. Glede na to, kje se bo vozila invalidna oseba (voznik, sovoznik, zadnja klop …), se prepričajte, da je mesto, kjer bo oseba sedela, opremljeno z varnostnim pasom, dodatnimi prijemali, z naslonom za roke … Vse to lahko vpliva na hitro, varno in enostavno uporabo.

5 sedežev in oseba na vozičku v Citroen Berlingu XL

3. Ali invalidna oseba potrebuje invalidski voziček?

Včasih invalidna oseba potrebuje le pomoč pri vstopu in izstopu v vozilo. Obstaja veliko pripomočkov, ki lahko olajšajo vsakodnevno prehajanje, od mehanskih in električnih poličk in ročajev do udobnih vrtljivih sedežev in samodejnega odpiranja zadnjih ali sprednjih vrat in prtljažnika.

Samodejno presedanje iz vozička v vozilo in obratno

4. Ali je invalidski voziček električen ali mehanski?

Glavna razlika pri mehanskem in električnem vozičku je v teži, pa tudi v velikosti. Pred kakršnokoli predelavo je treba natančno izmeriti in nato preizkusiti, ali je predelava ustrezna.

5. Se bo oseba na invalidskem vozičku presedala iz njega v vozilo?

Tudi za presedanje obstaja veliko različnih opcij. Ena od njih je prej omenjena električna ali mehanska polička, druga je dvigalo, pri katerem se oseba usede v »vrečo,« tretja je vrtljivi sedež v kombinaciji s posebnim Carony podvozjem. Če se bo oseba presedala na originalni sedež vozila, naj bo ta udoben, z možnostjo električnih pomikov. Pozorni bodite na kot odpiranja vrat, če ta niso drsna.

6. Kje bo shranjen invalidski voziček med vožnjo?

Najprej ga je treba spraviti v vozilo, nato pa tudi varno pritrditi, da med vožnjo in ob morebitni nesreči ne predstavlja dodatne nevarnosti za potnike. Rešitev, ki je enostavna za uporabo vsak dan, so različna dvigala za vozičke, ki jih lahko namestimo za voznikom, za sovoznikom ali v prtljažnik in celo na streho (ChairTopper). Dodatno bodo uporabo olajšala drsna vrata, sploh na ožjih parkirnih mestih – drsna vrata je mogoče odpirati tudi s pomočjo električnega pomika. Ob nakupu vozila bodite pozorni na podrobnosti, kot so višine pragov, ravno dno prtljažnika, način zlaganja sedežev, razdalja med prednjim sedežem in klopjo zadaj … Električno odpiranje in zapiranje prtljažnika vam lahko zelo olajša delo.

Sistem za pospravljanje vozička

7. Ima invalidna oseba ob sebi asistenta?

Asistent je nedvomno velika pomoč in zelo olajša vsakodnevno rabo vozila in opreme. Velja pa pomisliti tudi na njegovo zdravje in poskrbeti, da ne dviguje pretežkih bremen.

8. Ali že imate vozilo, ki ga želite predelati?

Če že imate vozilo, je najbolj preprosto, če si ga podjetje, ki ga bo predelalo, ogleda in vam svetuje o možnostih, ki jih imate. Če ugotovite, da vam vozilo ne ustreza ali ne omogoča primerne predelave, je pametno razmisliti o nakupu drugega bolj primernega vozila, saj vam bo tako dobro služilo še nekaj časa.

9. Kaj bo invalidna oseba mogoče potrebovala v prihodnosti?

Pred končno odločitvijo se vprašajte tudi, kaj bo invalidna oseba mogoče potrebovala v prihodnosti. Sofinanciranje upravičencem pripada vsakih 6 let. Po tem obdobju se ponovi postopek oddaje vloge na upravno enoto, pregled na Soči, pridobitev vrednotnice.

Če si boste pred posvetom s strokovnjakom odgovorili na ta vprašanja, bo vaš pogovor zelo konstruktiven. Strokovnjak vam bo lahko svetoval o veliko možnih rešitvah. Vztrajajte pri tem, kar želite, da boste tudi po več letih uporabe zadovoljni s prilagoditvijo vozila.

Večkrat se srečujemo z izdelki, ki niso dovolj kvalitetni in udobni, da bi bili zadovoljivi za vsakodnevno uporabo. V AMK Servisu zato vgrajujemo le najboljše izdelke mednarodno priznanih proizvajalcev z vsemi potrebnimi certifikati.

STOPITE V KONTAKT

Telefonska številka: 01 3655 419 / 051 402 569
E-poštni naslov: info@amkservis.si
Naslov: Vrhniška cesta 25A, 1351 Brezovica

© 2024 All rights reserved - AMK Servis d.o.o.

TOP
sl_SISlovenian