Intervju z Darkom Đurićem, neustavljivim paraolimpijcem, navdušencem nad (športnimi) avtomobili, podjetnikom in motivatorjem

/ / Predelave v osebnih vozilih

Namen intervjuja je opogumiti vse, ki včasih mislimo, da ne bo šlo. Pogovor je potekal na posebni lokaciji: na tribuni dirkališča na Grobniku na Hrvaškem. Z Darkom sva takoj ob srečanju začutila, da sva na isti frekvenci in se začela tikati, tako da smo v intervjuju tikanje obdržali, čeprav bi si za vse uspehe, trud in vztrajnost definitivno zaslužil vsaj vikanje.

Darko, kako se spominjaš svojega prvega svetovnega prvenstva in kako si se počutil ob zmagi?

Uf! Na prvem svetovnem prvenstvu sem nastopil leta 2009 v Riu de Janeiru v Braziliji. Takrat še nisem zmagal, ampak sem bil trikrat peti, kar je bil kar dober rezultat sploh glede na to, da sem bil čisti začetnik. Potem ko sem leta 2013 zmagal, pa je bil občutek seveda zelo dober. Eno zmago sem si želel in jo tudi načrtoval, druga pa je bila povsem nepričakovana. Takrat sem občutil res močan adrenalin in resnično sem se zavedal, kaj sem dosegel.

Vsak uspeh terja davek. Na kakšen način se soočaš z dvomi ali negativnimi čustvi?

Res je. Ko želiš doseči nadpovprečni rezultat, vedno obstaja še večja možnost neuspeha. Zelo je pomembno, kakšne ljudi imaš okrog sebe in ali te spodbujajo na pozitiven način ali z negativnimi »spodbudnimi« sredstvi, npr.: če boš to dosegel, se bo zgodilo to, če ne, sledi neka kazen… Tako da ja, mislim, da je veliko odvisno od okolice. Izredno pomembno je tudi, kako dobro poznaš sebe in da veš, kako boš reagiral v določenih situacijah. Moraš se poznati in se zavedati svojih slabosti in prednosti, kar pa pridobiš z leti. Včasih uspe, včasih ne. Včasih se zlomi kakšna palica in včasih to lažje, drugič težje preneseš.

Kako se spominjaš trenutka, ko si prvič vozil svoj avtomobil in kaj ti to pomeni?

Prvi avto sem vozil z joystickom in ko je prišel v Slovenijo, sem končno lahko začel delati izpit. Moram priznati, da sem se že pred zaključkom izpita vozil okrog, saj sem pretežko čakal glavno vožnjo. Ko sem naredil izpit, je bil to eden največjih občutkov zmagoslavja. Zavedal sem se, da je to zame novo poglavje v življenju zaradi svobode, ki mi jo je omogočilo. Občutki so bili izjemni.

Kako bi rad s svojo zgodbo spodbudil družbo k boljšemu razumevanju invalidnosti?

Sploh se ne bi osredotočil samo na invalidnost, ampak bi rad povedal ljudem, da drugačnost obstaja in hkrati ne obstaja. Radi se osredotočamo na to, kako je nekdo drugačen od skupine, v resnici smo pa vsi in vsak posebej drugačni drug od drugega. Vsak ima svoje posebnosti in svoje potrebe, prednosti in slabosti. Tako da mislim, da je vsa ta pretirana debata o drugačnosti en velik »bull*hit« in da se s tem samo še bolj spodbuja razlikovanje. Vsak je, kakršen je. Treba je sprejeti človeka takega kot je in mu ponuditi priložnost. Bistvo, ki si ga želim dokazati, je torej, da je ljudem treba dati priložnost ne glede na vse.

Tvoj startup, Froomcare, rešuje problem pomanjkanja fizioterapevtov in omogoča ljudem dostopno online vadbo. Kako je prišlo do ideje zanj? Kaj pomeni ime Froomcare?

Froom uradno pomeni »free range of movement«, poenostavljeno pa lahko tudi »physiotherapeutic room.« Ideja je prišla iz sodelovanja z Gregom, mojim športnim fizioterapevtom, s katerim sva postavila projekt. Oba sva strokovno močna na tem področju, on je imel takrat že 10 let izkušenj kot fizioterapevt, jaz pa sem zaradi invalidnosti in kot športnik šel skozi kar nekaj tretmajev ter celo otroštvo delal nešteto vaj, tako da dobro vem, kaj lahko dobra fizioterapija doprinese k bolj kvalitetnemu življenju. S temi izkušnjami sva želela pomagati tudi drugim, saj sva vedela, da je za nekatere lahko dobra fizioterapija ali nedostopna, ne dovolj kvalitetna ali predraga. Fizioterapijo sva želela približati posamezniku in mu dati možnost, da sam odloča o svojem zdravju.

Še tule se zahvaljujemo Darku Đuriću za nepozaben dan in pozitivno energijo, ekipi Lema racing pa za brezpogojno uresničitev Darkovih želja. Definitivno jih priporočamo vsem, ki bi želeli izkusiti pristno dirkaško izkušnjo s pravimi dirkalnimi avtomobili!

Intervjuvala Pija Krmavnar, AMK Servis; 31. 8. 2023.

Darko Đurić, Lema racing in AMK Servis - intervju
Darko Đurić, Lema racing in AMK Servis na Grobniku

Preverite, katere predelave nudi AMK Servis.

STOPITE V KONTAKT

Telefonska številka: 01 3655 419 / 051 402 569
E-poštni naslov: info@amkservis.si
Naslov: Vrhniška cesta 25A, 1351 Brezovica

© 2024 All rights reserved - AMK Servis d.o.o.

TOP
sl_SISlovenian